Těstoviny, bílá mouka a základní potraviny

Osobně do supermarketů moc nechodím. Většinu nákupů činím ve farmářských prodejnách či přímo od výrobců. Ale informace z medií, která u nás jak vidno, slouží opravdu jen k šíření paniky, nelze přehlédnout.
Paniku jsem tedy zaznamenala i já, a to již 10 let nemáme televizi. Sdělení, že byly vyprodané těstoviny, mouka a konzervy s tuňákem mě dostala. V podstatě tyto potraviny, které nepovažuji za základní, nekupuji ani v dobách klidu a tak jsem zůstala v klidu i nyní.

Zkuste prosím zůstat v klidu také a pojďme se spolu podívat na to, co základní potraviny vlastně jsou. Možná zjistíte, že si je také kupujete, nebo třeba začnete. Proč? Protože se to vyplatí, cenově i výživově.

Základní potraviny podle mě jsou plody, které vyrostou a mají co nejkratší cestu na náš stůl. Tedy prošly co nejmenší technologickou úpravou.  Zatímco u ovoce, zeleniny, brambor či dýní tomu docela dobře rozumíme a proces uzraje, utrhnu, sním chápeme. Pak se u jiných potravin a obilovin zvlášť, budeme divit, že toho se ZÁKLADNÍ a přirozenou, plnohodnotnou POTRAVINOU nemají moc společného.

Mnohé jistě překvapí, že mouka – především ta bílá a těstoviny jsou vlastně výrobky, které jsme ze základních plodin již vytvořili. Nejsou to tedy základní potraviny nejen v pravém slova smyslu, ale ani v tom výživovém.
A rozdíly ve výživové hodnotě pro náš organismus tu opravdu jsou velké.

Mylně tak za základní potravinu považujeme bílou mouku a jedno zda hladkou, hrubou či polohrubou. Mylně proto, že na poli nám žádné bílé zrno neroste. Zrno je vždy celé – výživově plnohodnotné, které jsme však my, lidé, vlastní prací znehodnotili, vyrobili z něho složitým procesem mlýnský produkt – chudou bílou mouku, z ní těstoviny a nazvali to drze ZÁKLADNÍ POTRAVINOU. A tuto chudou mouku a těstoviny jsme nyní naivně vykoupili v domnění, že máme zásobu kvalitních potravin na horší časy.

Nevím jak vy, ale když už bych se měla osobně něčím předzásobit, tak raději opravdu plnohodnotnými potravinami. A to jsou luštěniny a opravdové celé obilniny či maximálně celozrnné mouky – a žitnou zvlášť, neboť peču chleba. Jenže tyto základní potraviny je třeba také správně uvařit, aby je zažívací trakt zvládl dobře zpracovat. Je tedy nutné stravovat se v klidu a plnohodnotně dlouhodobě.

Jíme-li opravdu základní potraviny s dostatkem výživných látek, poznáme tak, že takto živený organismus má odolnější nejen imunitní systém, ale také správně fungující hormonální systém. Ten díky dobré práci stresových hormonů nepodléhá panice, stresu a zbytečnému tlaku.

Takže proč lidi šílí dřív, než je k tomu opravdu důvod? Neplnohodnotná strava, o kterou je nyní enormní zájem neobsahuje všechny potřebné složky. Organismus, který je nedostatečně krmen a chybí mu cenné nutriční látky – vitamíny, minerály, stopové prvky a vláknina, tak dříve podlehne stresu. Z neznalosti však sáhne opět k potravinám, na které je zvyklý, aniž by tušil, že ty ho moc nezachrání. Stres znamená pro tělo zvýšenou zátěž, pokud je dlouhodobě naše strava neplnohodnotná, tak se nedivme, že dobře nám nebude.

Zajímavé je že mé oblíbené prodejny zdravé výživy či bezobalové obchody mají dosud všeho dostatek. Asi tam chodí jiná cílová skupina obyvatel, kteří jsou také v klidu. Rovněž farmáři či zahrádkáři nevykazují známky neklidu, neboť na jaře zasejí. Jako každý rok a jako každý rok také sklidí.

Dnes jsem na naší zahradě kontrolovala jarní cibulku a loňský celer a představte si, že rostou. Také rukole se skvěle daří a o bylinkách ani nemluvím, ale ty má určitě každý z vás za oknem v truhlíku, takže to znáte.

Mé poselství pro tento náročný čas tedy zní:
„ Buďte prosím v klidu. Neklid oslabuje imunitní systém a škodí nám. Místo sledování zpráv si upečte třeba chleba z opravdové chlebové žitné mouky a zjistíte, že to jde.“

A jestli chcete, tak vás s těmi základními potravinami naučím pracovat na některém kurzu Pestré stravy. K dispozici je také E-book Luštěniny krok za krokem, kde naleznete nejen základní recepty na jejich přípravu, ale také spoustu inspirace k vlastní tvorbě. Stačí kliknout SEM

Od té doby, co fakt peču ten chleba, jsem prostě více v klidu. Možná mi vy, kdo také pečete, dáte za pravdu.

Základním potravinám zdar a chlebům zvlášť.

Zdraví Martina

 

2020-05-19T15:13:06+00:00 k zamyšlení, Výživa|