Rohlíky, knedlíky, koláče a něco jiného by nebylo…?

Snídáme rohlíky, svačíme koláče a k o bědu to proložíme knedlíky. Odpoledne ulovíme u stánku pizzu a večer si konečně v klidu vychutnáme oblíbené těstoviny. Ono je na tom něco špatně?
Vždyť kolik z nás jí takhle pěkně pravidelně?
Kolik lidí nesvačí vůbec a o „pestrém jídelníčku“ si nechají jen zdát?
Jenže o pestrém jídelníčku se může zdát všem, kteří jedí právě tímto způsobem.

Mouka a zase jenom mouka. Při takovém jídelníčku, který je složený právě jen z jednostranné konzumace většinou pšeničných výrobků, nedostává naše tělo vše, co potřebuje. Nenechme se ukolébat falešnou písničkou, že vždycky se tak jedlo. Výrobky z bílé mouky se dříve nejedly 5 x denně, ale jen ve svátek. S pestrou stravou nemá pšenice v různých převlecích nic společného a to ani v případě, že zvolíme celozrnné produkty a budeme si kupovat ony „zdravější“ celozrnné varianty pečiva.

Proč? Protože stejně jako jablko chutná jinak než hruška a obsahuje také jiné nutriční – výživné látky, tak pšenice neobsahuje to, co žito nebo čočka či fazole, které v našem jídelníčku tolik chybí. Naše těla postrádají i dostatek zeleniny a ovoce, ne však toho exotického, které muselo objet půl světa, než se dostalo na náš stůl, ale naší domácí produkce.

Zdravá a pestrá strava nemusí být drahá, pokud se naučíme pracovat s tím, co u nás běžně roste.

Právě díky luštěninám se nám může otevřít úplně nová stravovací oblast, kterou ocení především náš imunitní systém. Zdravá střeva totiž znamenají silnou obranyschopnost organismu a v tom nám zelenina a luštěniny mohou pomoci víc, než drahé doplňky stravy.

Proč jsme vlastně na luštěniny zapomněli?

Máte jinou odpověď než že nadýmají a jejich příprava je dlouhá?

Není to náhodou tak, že s nimi jednoduše neumíme pracovat?

Ano, čočka na kyselo s párkem, nebo hrachová kaše s cibulkou se opravdu nedají jíst stále dokola. Tak se jen přestaňme vymlouvat a vraťme luštěninám jejich místo na našem talíři.

Že si s tím nevíte rady? Nevadí. Mrkněte na kurz Jak sestavit jídelníček a v pěti lekcích se naučíte nejen správně připravit luštěniny, ale také poskládat celodenní stravu tak, aby byla skutečně pestrá a chutná.

Zvládnete to v každém věku, přečtěte si můj příběh.

Těším se na vás 🙂
Martina Kučerová

 

2018-09-30T13:35:51+00:00 Nezařazené, Výživa|