Jak na první příkrmy? Hotovky nebo budeme vařit?

„Tak už je tomu našemu drobečkovi půl roku, to nám to uteklo. Plně jsme dosud kojily a teď už se na nás malý toužebně dívá, když máme něco v puse.“
Nastal tedy čas na první příkrm. Skončilo bezstarostné období, kdy stačilo zvednout tričko a dítě bylo po svačině. To se nám to cestovalo, ach jo. Sama dodnes nostalgicky vzpomínám na naši nejlepší dovolenou v Bulharsku, kdy bylo mladšímu synovi 5 měsíců a díky plnému kojení jsme si to opravdu v klidu užili. No kdeže loňské sněhy jsou. Můj syn už dávno svou výškou pokořil i taťku a vám končí období, kdy se jídlo samo vařilo a dosud to stačilo. Takže, co dál?

Máte dvě možnosti. Vařit nebo kupovat hotovky. V poslední době je toto téma stále velmi diskutované. Tak pěkně popořádku.

V první řadě si uvědomte, jak jste vše zvládala dosud, když jste dítěti nemusela vařit a stačila vlastní mléčná produkce.

Jak se cítíte v kuchyni a jak často se tam vyskytujete v pozici kuchařky?

Vaříte alespoň jedno teplé jídlo denně? Případně ob den pro sebe a pro partnera a nijak vás to nezatěžuje? Nebo se stravujete celkem pravidelně v restauracích, doma maximálně posnídáte, často cestujete a jste ten typ maminky, která neposedí a stále někde je. Pokud vás tento způsob života naplňuje a jste naopak celá na nervy, když máte být přes víkend doma, pak pro vás bude samozřejmě výhodnější zakoupit skleničky a věnovat se spíše tomu, které kombinace vašemu dítěti chutnají. V tomto případě doporučuji střídat nejen jednotlivé druhy a chutě, ale také výrobce. I když musí tyto skleničky splňovat přísná pravidla, není v dnešní době výjimkou nalezení nežádoucích látek i v tomto typu produktů, určených pro děti. A je veliký rozdíl, když zjistíte, že v širším spektru příkrmů, které vaše dítě snědlo, byl možná jeden problematický, než si rvát vlasy při zjištění, že vaše dítě dosud nic jiného nejedlo, protože jste vsadili na jednu kartu. Právě proto by bylo dobré, a moc se za to přimlouvám, naučit se alespoň domácí snídaňové kaše a občas podusit mrkev s bramborem. Uděláte tím radost nejen sobě, ale hlavně dítěti, které ocení, že ještě žije v době, kdy se jí přírodní strava a ne „amarouny v prášku“.

Jiná možnost je, pokud jste doma třeba ještě s dalším dítětem a také tak trochu řešíte finance. Každé jídlo něco stojí, ale skleničky se časem opravdu prodraží. Zatímco v začátcích dítěti stačí jedna malá formulka za 29,- korun i na dvakrát, tak s přibývajícím věkem, kdy příkrmů přibývá nejen co do počtu, ale také do množství, vás vyjde větší balení na 40 i více korun za porci. Nemusíme tedy být velcí počtáři, abychom zjistili, že nás taková strava může denně vyjít na 120 i více korun u jednoho dítěte. Zatímco, za kilo mrkve v bio kvalitě zaplatíte od 30 – 60 korun, ale nasytíte tím celou rodinu, a to dokonce několikrát.

Podstatná je také čerstvost a kvalita pokrmu. Snad každému, kdo někdy ochutnal příkrm ze skleničky nebo jedl na dovolené jídlo z konzervy, je jasné, že se chuť různí právě díky dlouhodobému uskladnění pokrmu. Pokud doma uvaříte jídlo a zavaříte si ho sami třeba do sklenic na dovolenou nebo jen ohřejete druhý den, dobře víte, že lépe chutnalo čerstvé. Výživově je také čerstvý pokrm cennější a bohatší nutričními látkami. Vitamíny v potravinách klesají již vlivem pouhého uskladnění, dalším zpracováním – krájením, vařením se přidají další ztráty a skleničky mají dobu použitelnosti třeba 2 roky.

Přemýšlejte proto, jak byste se cítili, kdybyste se rok svého života stravovali jen na konzervách. Možná by vás pak první opravdové jídlo vyvedlo z rovnováhy. Nemuselo by vám chutnat, možná byste měli nějakou reakci, nevím. V každém případě já osobně doporučuji vaření z kvalitních surovin, a pokud skleničku, tak jenom na chviličku a pak zase zpátky za kuchtičku. 🙂

2018-04-16T15:28:06+00:00 Témata pro maminky, Výživa|