5 tipů, aby nám cukroví nezdražilo plavky

Vanilkové rohlíčky, linecké, vosí hnízda a rumové kuličky, je to i vaše klasika, bez které si nedokážete vánoce představit? Co takhle vánoce jinak, nebo alespoň trochu jinak.

Každoroční vánoční šílenství začíná často již v říjnu, kdy se v obchodech začnou objevovat první kolekce levných čokoládových napodobenin se svátečními motivy. Mnoho lidí neodolá a začíná s nákupy již o 2 měsíce dříve, co kdyby pak nebylo…

Spižírna se tak plní lákavými „dobrotami“ a jen málokdo odolá sladkému pokušení a vydrží s neotevřenou krabicí alespoň do Mikuláše. Výsledkem je, že mlsáme více a o mnoho dříve, než je povoleno sloganem „občas to neškodí“. Každý však má pro slovo občas vlastní měřítko. Pro jednoho je občas jednou za měsíc, pro jiného každodenní radost. Již děti si zvykají, že je stále ve spižírně něco na zub a pokud třeba malý školák objeví špatně ukrytou krabici sladkostí, určitě ochutná. Stejné je to s vánočním cukrovím, některé hospodyňky je pečou již se značným předstihem a v množství, které by mohla závidět lecjaká cukrárna. Mlsáme, mlsáme a divíme se, že nás nohy neunesou, že jsme unavení, bez nálady a ještě k tomu se nám zmenšuje oblečení. Ano, to je výsledek cukrového šílenství, které nás provází vlastně celý rok a o vánocích ještě intenzivněji. Jenže co s tím budeme dělat?

Řešením je kvalita před kvantitou, kupujme opravdu poctivé suroviny a v menším množství.
Máslo v Bio kvalitě je opravdu jiné, než rozmrazené zásoby z Polska. Pravé holandské kakao má rovněž něco do sebe, stejně jako domácí vajíčka.

Možná někdo namítne, že na to nemá, kupovat kvalitní potraviny, jenže zkušenost a skutečnost je jiná. Právě lidé, kteří na to tzv. nemají, pečou z méně kvalitních surovin, často však nesmyslně velká množství. S přirozenou chutí však nemá pečivo pečené z margarínů, bílé mouky za použití ztužovače šlehačky či umělých potravinářských barev nic společného, ale už jsme si na tu „chuť“ za ty roky prostě zvykli. Kupujeme velké množství nekvalitních potravin a nedokážeme ocenit farmářské či Bio potraviny, neboť nám nechutnají. Chuťové pohárky jsou tak často otupělé, že přirozené chutě někteří již necítíme.

Odvykli jsme klasickému kváskovému chlebu, neboť v supermarketech je k dostání ten nadýchaný, kypřený droždím. Zvykli jsme si na vanilkové rohlíčky, které navoní umělé aroma vanilinového cukru a ne pravá vanilka, neboť ta je přece „drahá“.

Řada lidí peče cukroví jen proto, že je to zvyk. Vánoce bez toho či onoho si nedokážou představit. Nějak jsme zapomněli, že vánoce nejsou svátkem předražených dárků a obžerství, ale setkávání. Je smutné, že se nám tyto krásné dny staly soutěží hospodyň, které vytvářejí řadu nesourodých pokrmů a pochutin, jen aby se hosté neurazili. Je ale skvělé, že si již tuto skutečnost uvědomuje stále více lidí a snaží se alespoň ve svém okolí zvládnout svátky po svém.

Tak na to pojďte letos jinak i vy. Umírněnost v jídle prospěje každému.

Jak na to?
Začněte kvalitními surovinami a malým množstvím. Je to snadné a je jedno, zda pečete z bílé mouky nebo z té celozrnné. Cukroví má být vzácné a proto také kvalitní. Dnes žijeme v bláznivé době a je nám reklamami doporučováno, mít svátek každý den. Myslím, že epidemie obezity hovoří jasně, kam tento trend vede. Hladem tady opravdu nikdo netrpí. Trpíme nekvalitou a plýtváme potravinami. Levných potravin kupujeme více, než bychom potřebovali. Levné věci nám není líto vyhodit, dražších si naopak vážíme a ty, které jsme sami vyrobili, upekli či zavařili, ty si hýčkáme.

Je to stejné u textilu i u potravin. Zatímco značkovou bundu nosíme do roztrhání a ještě ji pak máme na chalupě jako záložní, tak ta od stánku nám často nevydrží ani druhou sezónu.

Levný jogurt, který jsme koupili v akci 3+ 1 zdarma klidně hodíme do koše, ale už jste někdy vyhodili ten „drahý“ farmářský nebo skutečnou vanilku či pravé kakao?

Tudy vede cesta. Tak se vydejte cestou kvality a nemusíte si odpustit ani ty vanilkové rohlíčky. Jen jich letos neupečete 3 kila.

Kvalitu ocení především náš organismus a nemusíme hořekovat nad tím, že na to nemáme peníze. Na malé množství kvality má každý z nás. Věřte, že tak ještě ušetříte.  Odměnou nám může být třeba i reálné novoroční předsevzetí, kterému uvěříme více, než tradičnímu zhubnu do plavek. Není lepší do nich letos nepřibrat?

5 tipů, aby nám cukroví nezdražilo plavky

  1. Pečte jenom z jedné dávky nebo z té poloviční a cukroví si vychutnejte.
  2. Zařaďte i nové druhy cukroví, které budou složené z přirozených komponentů a snižujte množství přidaného cukru, až tam třeba nebude vůbec.
  3. Jezte cukroví jen v omezeném množství a ne večer. Odeberte si vždy svou dávku sladkostí na malý talířek a více už si nepřidávejte. Máte tak přehled, kolik toho sníte.
  4. Nedojídejte cukroví ke svačině ani ho nesnídejte. Cukroví je sladkost a nemá co dělat v běžném jídelníčku, tam patří ovoce a zelenina ne vosí hnízda.Myslete také na to, co to tělu přinese. Je jasné, že výživově hodnotnější je žitný chléb se zeleninovou pomazánkou, než talíř cukroví nebo vánočka s marmeládou.
  5. Šetřete. Nakupujeme-li na vánoce postupně, často nám uniká výsledná cena – kolik to vlastně stálo. Používáme-li kvalitní suroviny, pak nás jedna dávka cukroví vyjde i na 200,- Kč jen na použitých surovinách. A to je opravdu dost na to, aby se takhle pracné jídlo zhltlo bez řádného vychutnání. Vánoce jsou o zpomalení, setkávání, jemnosti a klidu.

Možná se chcete ujistit, že v tom nejste samy.
Že nechcete být jako hospodyně závodnice,
které se předhánějí, která má kolik kilo cukroví.  
Věřte, že období, kdy jste byly spíše vyčerpané a vyhořelé
máte již za sebou a letos to bude jiné.
A jestli nevíte jak na to, tak přijďte na Vánoční ladění.

Připravila jsem pro vás kurz,
kde vám s Katkou ukážeme, jak na to.

A ještě si v klidu vyrobíte přírodní nepečené cukroví.
A to za to stojí.

Těšíme se na vás. Přihlášky a více informací k akci naleznete  ZDE.

2018-11-18T17:51:26+00:00 k zamyšlení, Výživa|